Je bent toe aan iets nieuws. Je wilt kleiner of juist groter gaan wonen. Daarom wil je je huidige huis graag verkopen. Wat doet dit met je hypotheek? Waar moet je rekening mee houden? Vind hier meer informatie over het verkopen van je huis.

Je_huis_verkopen.jpgJe huis verkopen

Op jouw huidige woning heb je een Tellius hypotheek. Er zijn twee opties voor jouw hypotheek bij het verkopen van je woning: je lost je hypotheek zonder boete af, of je neemt je hypotheek mee naar een volgend koophuis. Bespreek met een adviseur wat in jouw situatie het beste is.

Wanneer je besluit om jouw hypotheek mee te nemen dan bekijken we opnieuw jouw situatie. Je krijgt dan ook te maken met nieuwe voorwaarden. Tevens moet je voor het vestigen van de hypotheek opnieuw naar de notaris. Eigenlijk is er sprake van een nieuw hypotheek aanschafproces en neem je alleen je rente mee als dat voor jou interessant is. Dit is een belangrijke optie, omdat je bij Tellius vaak een lange rentevastperiode hebt. Het is dan goed om te weten dat je de rente kunt meeverhuizen. Lees hier meer over het meenemen van je hypotheek.

Wanneer de actuele rente lager is dan de rente die je nu betaalt, dan kun je ook een nieuwe hypotheek afsluiten tegen de actuele rente. Je lost de oude hypotheek dan gewoon af en sluit daarna een nieuwe hypotheek af.

Wellicht is de verkoopprijs van je woning niet voldoende om je hypotheek af te lossen. Dit betekent dat je een restschuld overhoudt. Deze restschuld dien je wel af te betalen. Zorg er dan ook voor dat je voldoende financiële reserves hebt om de restschuld af te betalen.

Heb je een Tellius hypotheek? En verwacht je dat er een verlies ontstaat bij het verkopen van jouw woning? Dan is het belangrijk om contact met ons op te nemen; doe dit nog voordat je jouw woning te koop aanbiedt. Je kunt ons bereiken op 020-3189600 of ib@tellius.nl. Heb je een hypotheek met NHG? Kijk dan ook op de website van NHG.

Overwaarde huis gebruiken

Je hebt je huis voor een hoger bedrag verkocht dan de totale schuld die op je woning rust: je hebt overwaarde uit de verkoop van jouw oude huis. Bij overwaarde krijg je te maken met de bijleenregeling. De bijleenregeling stelt dat je de winst op de verkoop van je oude huis dient te gebruiken om de hypotheek op je nieuwe huis te verlagen. Mocht je dit niet doen, dan heeft dit gevolgen voor je hypotheekrenteaftrek.

Overbruggingshypotheek

Je hebt je huis verkocht met overwaarde, maar je kunt nog niet in je nieuwe huis. Je wilt je nieuwe huis voor een deel betalen uit de overwaarde uit de verkoop van je oude woning. Maar je kunt dit geld nog niet gebruiken totdat je je oude huis hebt overgedragen. Wat kan je in een dergelijke situatie doen?

Je kunt in deze situatie een overbruggingshypotheek afsluiten. Een overbruggingshypotheek is een tijdelijke lening ter hoogte van een deel van de overwaarde van jouw oude huis. Een overbruggingshypotheek gebruik je om de periode te overbruggen tussen de verkoop van je oude woning en jouw intreding in je nieuwe woning. Op deze manier kan je jouw nieuwe woning wel kopen. Idealiter heb je je huis al verkocht, maar er zijn ook mogelijkheden om te overbruggen zonder dat je het huis al hebt verkocht. Je kunt dan wel minder overbruggen en jouw inkomen en eventueel aanwezige spaargeld moeten voldoende zijn om de dubbele lasten te dragen. Laat je goed adviseren over de mogelijkheden en de risico's in jouw situatie door jouw adviseur.

De maximale overbruggingsperiode is 24 maanden.