Je wilt je hypotheek aflossen. Dit kan verschillende redenen hebben. Bijvoorbeeld omdat je je huis gaat verkopen of omdat je overstapt naar een hypotheek met een lagere rente. Op deze pagina lees je wat er allemaal komt kijken bij het geheel of gedeeltelijk aflossen van een hypotheek.

Boetevrij aflossen

Per kalenderjaar kan je 10% van het totale leenbedrag (exclusief overbruggingskrediet) boetevrij aflossen. Een overbruggingskrediet mag altijd zonder boete worden afgelost. Wanneer je meer aflost dan 10% is het mogelijk dat je een boete moet betalen. Deze boete is een vergoeding voor het renteverlies dat Tellius Hypotheken lijdt door vervroegde aflossing.

In de volgende situaties kan er extra worden afgelost zonder boete:

  • Wanneer je in een kalenderjaar maximaal 10% van de oorspronkelijke hoofdsom van je hypotheek aflost;
  • Bij een volledige aflossing aan het einde van de rentevastperiode;
  • Als de actuele rente voor leningen met dezelfde aflossingsvorm en rentevastperiode hoger is dan of gelijk is aan de hypotheekrente die voor jou van toepassing is;
  • Als de hypotheek hoger is dan de actuele marktwaarde, mag je het verschil aflossen;
  • Binnen één jaar na overlijden van de schuldenaar van de hypotheek; en
  • Bij verkoop van je huis.

Helemaal aflossen

Verkopen van je woning

Bij het verkopen van je woning kan je boetevrij je gehele hypotheek aflossen. De opbrengsten uit de verkoop van je woning gebruik je om het geld dat je bij ons hebt geleend af te lossen.

Het kan zijn dat de verkoopprijs van je woning niet voldoende is om het openstaande hypotheekbedrag ineens af te lossen. Op dat moment houd je een restschuld over. Wanneer je verwacht dat je met het verkoopbedrag van je woning niet de volledige hypotheek zal kunnen aflossen, is het belangrijk dat je zo snel mogelijk contact met ons opneemt. Samen kunnen wij dan je huidige situatie bekijken en bespreken. Je kunt contact met ons opnemen per telefoon op 020 318 9600 of per e-mail op ib@tellius.nl.

Einde van de looptijd

Een andere mogelijkheid is dat de hypotheek afloopt door het einde van de looptijd. Wanneer je maandelijks, naast de rentebetalingen, een aflossingsbedrag hebt betaald is je hypotheek, door betaling van deze maandelijkse aflossingsbedragen, (geheel of gedeeltelijk) afgelost door het bereiken van het einde van de looptijd.

Het aflossen van een hypotheek is een belangrijke beslissing. Soms kan het financiële consequenties hebben. Als je nog vragen hebt dan kun je naar een adviseur bij jou in de buurt voor advies.