Een verandering in je persoonlijke situatie kan ook invloed hebben op je hypotheek bij Tellius Hypotheken. Op deze pagina vind je informatie over de situatie die ontstaat wanneer je werkloos raakt, jij en je partner uit elkaar gaan of de situatie waarbij je arbeidsongeschikt raakt. Deze situaties kunnen tot gevolg hebben dat je problemen krijgt om je hypotheek te betalen. In al deze gevallen zullen wij klaarstaan om je te helpen.

Spaargeld om tegenvallers op te vangen

Je financiële situatie kan onverwacht veranderen. Daarom is het belangrijk dat je genoeg spaargeld hebt: een financiële buffer. Daarmee kun je een moeilijke periode overbruggen. Bijvoorbeeld als je plotseling hoge uitgaven hebt. Of als het inkomen van jou of je partner wegvalt. Ook dan moet je namelijk je hypotheek en andere vaste lasten blijven betalen.

Bereken hoe groot jouw buffer moet zijn

Zorg dat je genoeg spaargeld hebt om minstens enkele maanden de vaste lasten en de kosten van het huishouden te betalen. De BufferBerekenaar van het Nibud is een handig hulpmiddel als je uit wilt rekenen hoeveel spaargeld je nodig hebt. Is je buffer niet groot genoeg? Dan is het verstandig om te gaan sparen.

Bel ons meteen als je betalingsproblemen verwacht

Ook als het financieel tegen zit, proberen we je te helpen. Je hoeft je naam niet te noemen. Het beste kun je ons bellen 020 - 318 96 00 Mailen kan ook: ib@tellius.nl.

Hulp bij betalingsproblemen

Hieronder tref je een aantal websites aan die hulp of tips bieden als je betalingsproblemen hebt:

 • www.nibud.nl - Op de website van het Nibud kan je bespaartips vinden en een gratis budgetadvies krijgen.
 • www.zelfjeschuldenregelen.nl - Op deze website kan je een stappenplan maken voor het oplossen van je schuldenprobleem.
 • www.uwv.nl - Op de website van het UWV kan je een werkloosheids- en/of arbeidsongeschiktheidsuitkering aanvragen.

Werkloosheid

Werkloos raken kan gevolgen hebben voor je hypotheek bij Tellius. Door het verminderde inkomensbedrag zou je in problemen kunnen komen met het betalen van de hypotheeknota. Ook in de tijden dat het financieel tegenzit, zullen wij er voor jou zijn en bieden wij hulp bij eventuele betalingsproblemen als gevolg van werkloosheid. Als je werkloos raakt, heb je misschien ook recht op een werkloosheidsuitkering. Kijk op de website van het UWV of jij hier recht op hebt.

Arbeidsongeschikt

Arbeidsongeschikt raken is heel vervelend. Dit kan, als gevolg van inkomensvermindering, ook gevolgen hebben voor je hypotheek. Wij helpen je graag bij het opnieuw beoordelen van je financiële situatie, zodat we tot een goede oplossing kunnen komen. Neem hiervoor contact met ons op via telefoonnummer 020 - 318 9600. Ook kun je een e-mail sturen naar ib@tellius.nl.

Ben je in loondienst? Dan betaalt je werkgever bij arbeidsongeschiktheid je loon twee jaar door. Daarna heb je waarschijnlijk recht op een WIA-uitkering. Deze kun je aanvragen bij het UWV.

Ben je zzp'er? Dan heb je extra nadeel bij arbeidsongeschiktheid. Je hebt als ondernemer namelijk geen recht op een uitkering van de overheid. Met een goede verzekering kun je ervoor zorgen dat je ook bij arbeidsongeschiktheid je hypotheek kunt blijven betalen. De premie is meestal aftrekbaar. Je kunt kiezen voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering op maat of voor een woonlastenverzekering. Met een woonlastenverzekering verzeker je alleen het bedrag dat je nodig hebt voor je hypotheek. Een woonlastenverzekering keert dus minder uit dan een arbeidsongeschiktheidsverzekering. Daar staat tegenover dat de premie voor een woonlastenverzekering lager is. 

Wat voor jou de beste oplossing is? Die vraag kun je het beste stellen aan je financieel adviseur.

Uit elkaar gaan

Hebben jullie samen een hypotheek maar wil jij in de woning blijven? Dat kan als je de hypotheek alleen kunt betalen. Wij moeten dit wel toetsen. Je wordt dan alleen verantwoordelijk voor de hypotheek. Dat heet 'hoofdelijk aansprakelijk'. De andere partner wordt ontslagen van zijn of haar hoofdelijke aansprakelijkheid. De woning moet dan ook op jouw naam komen. Je tekent bij de notaris een akte van verdeling. In deze akte draagt de ex-partner zijn of haar deel van de woning aan jou over. Je wordt volledig eigenaar van de woning. De notaris schrijft de getekende akte van verdeling in, in het Kadaster.  

Staan de hypotheek en de woning alleen op naam van degene die in de woning blijft? Dan hoeft er niets met de hypotheek te gebeuren. Wel kan de vertrekkende partner recht hebben op een deel van de overwaarde van het huis.

De hypotheekadviseur regelt het voor je. Die vraagt daar een vergoeding voor. Wij brengen geen administratiekosten in rekening.

Wat staat je te wachten?

 1. Naar de hypotheekadviseur
  Bespreek samen met de adviseur of een ontslag uit hoofdelijke aansprakelijkheid van je ex-partner gevolgen heeft voor je lening. Heb je geen adviseur? Je vindt een hier een adviseur bij jou in de buurt.
 2. Het papierwerk regelen
  Samen met jouw hypotheekadviseur verzamel je alle documenten en vul je het aanvraagformulier helemaal in. De adviseur stuurt alles aan ons door naar oha@tellius.nl. Is alles akkoord? Dan krijgt de adviseur daarvan bericht en kun je een afspraak maken met de notaris.
 3. Naar de notaris
  Bij de notaris onderteken je onze akkoordverklaring voor hoofdelijk ontslag. Soms moet je ook een wijzigingsvoorstel voor de hypotheek en de overlijdensrisicoverzekering tekenen. De notaris stuurt daarna alle getekende stukken aan ons terug.
 4. Wij sturen je een bevestiging.
  Het ontslag uit hoofdelijke aansprakelijkheid is geregeld. Je krijgt van ons bericht als het ontslag uit hoofdelijke aansprakelijkheid in onze administratie is verwerkt.

Overlijden

Als jij of je partner overlijdt, moeten er allerlei zaken geregeld worden in een verdrietige periode. Ook voor de hypotheek.

De mogelijke gevolgen voor je hypotheek hangen onder meer af van de vraag of je een overlijdensrisico- of levensverzekering hebt afgesloten. Als zo'n verzekering op het leven van jullie allebei is afgesloten, keert de verzekering uit als 1 van beiden komt te overlijden. Als de verzekering op het leven van 1 persoon is afgesloten, keert de verzekering uit bij het overlijden van deze persoon. Met het geld dat de verzekering uitkeert, kun je de hypotheek geheel of gedeeltelijk aflossen. Is er geen verzekering? Vraag jouw hypotheekadviseur wat in jouw specifieke situatie de mogelijkheden zijn voor je hypotheek. 

Is het verzekerd bedrag genoeg?

In de loop van de jaren verandert jullie financiële situatie. Daarom is het goed om na te gaan of het verzekerd bedrag van je overlijdensrisicoverzekering nog hoog genoeg is.

 • Is het verzekerd bedrag lager dan de hypotheek? Dan blijft er een schuld over als jij of je partner overlijdt. Daarom is het belangrijk dat je nagaat of de langstlevende partner het resterende maandbedrag alleen kan betalen. Daarvoor kun je de berekening van de maximale hypotheek gebruiken. Ga dan wel uit van de ongunstige situatie dat de meestverdienende partner overlijdt.
 • Heb je geen partner? Dan wil je misschien dat andere nabestaanden na je overlijden een uitkering krijgen van een overlijdensrisico- of levensverzekering. Ook dan kan het belangrijk zijn dat het verzekerd bedrag hoog genoeg is om de hypotheek af te lossen.
 • Twijfel je of het verzekerd bedrag van jullie overlijdensrisicoverzekering hoog genoeg is? Vraag advies aan jouw hypotheekadviseur. Daar zijn mogelijk kosten aan verbonden, maar je voorkomt zo wel financiële problemen voor de langstlevende partner.