Uw hypotheek is ingedeeld in een bepaalde tariefklasse. Hoe hoger de tariefklasse, hoe meer rente u betaalt. Op deze pagina leest u over risico-opslag en vindt u het stappenplan aanpassen woningwaarde. 

Tariefklasse en risico-opslag

Uw hypotheek is ingedeeld in een bepaalde tariefklasse. Hoe hoger de tariefklasse, hoe meer rente u betaalt. Bij het afsluiten van uw hypotheek bepalen we de tariefklasse op dat moment. Dat doen we op basis van de verhouding tussen uw hypotheekschuld en de waarde van uw woning. De verhouding tussen een hypotheek van € 250.000,- en een woning van € 300.000,- bijvoorbeeld is 83,33%. Als u deze hypotheek nu sluit, valt de hypotheek in de tariefklasse ‘tot en met 90%’. De rente voor deze tariefklasse is hoger dan de rente voor hypotheken in de laagste tariefklasse tot en met 60%. Het verschil is de risico-opslag. 

Wij verlagen automatisch de tariefklasse na aflossen. U hoeft niets te doen.

Lost u voldoende af op uw hypotheek? Dan daalt uw risico-opslag vanzelf. U hoeft daar niets  voor te doen. Wij houden het voor u in de gaten. Elke keer als u door aflossen in een lagere tariefklasse valt, verlagen wij uw rentepercentage. Op het moment dat dit voor u geldt, krijgt u van ons bericht.

Geen risico-opslag bij NHG of de laagste tariefklasse tot en met 60%

Een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) heeft geen risico-opslag. Zit uw hypotheek al in onze laagste tariefklasse tot en met 60% van de marktwaarde? Ook dan betaalt u geen risico-opslag. 

Wilt u sneller naar een lagere tariefklasse?

Er zijn twee manieren om de tariefklasse van uw hypotheek aan te passen en de risico-opslag te verlagen:

  1. Door extra af te lossen
    Lees hier meer over extra aflossen op uw hypotheek.
  2. Door aan te tonen dat uw woningwaarde is gestegen
    Bij een hogere woningwaarde kan uw risico-opslag soms ook omlaag. Bekijk eerst in Mijn Tellius welke woningwaarde bij ons bekend is. 


Let op: Heeft u een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG)? 
Dat betaalt u geen risico-opslag. Geef ons geen nieuwe woningwaarde door, NHG gaat altijd uit van de oorspronkelijke woningwaarde.

Stappenplan: aanpassen woningwaarde

Is uw huis genoeg in waarde gestegen voor een verlaging van de risico-opslag? Vraag ons dan om de woningwaarde aan te passen. Is uw woningwaarde lager geworden? Dan hoeft u dat niet aan ons door te geven. 

1. Log in op Mijn Tellius.
2. Kies in het menu ‘U regelt het zelf online’ voor ‘Woningwaarde aanpassen’.
3. Voeg uw WOZ-beschikking of taxatierapport toe. 

Uw taxatierapport mag maximaal 6 maanden oud zijn. Het taxatierapport moet gevalideerd zijn door het NWWI. Let op: een taxatierapport kost geld.

4. U krijgt van ons een e-mail als wij uw woningwaarde hebben aangepast. 

Bij het aanpassen van uw woningwaarde gaan wij uit van de datum dat het taxatierapport of de WOZ-beschikking door ons is ontvangen.

In Mijn Tellius ziet u uw nieuwe woningwaarde en direct ook de aangepaste rente.