Bij het afsluiten van een hypotheek zijn er verschillende aflossingsvormen waar je voor kan kiezen om jouw hypotheek terug te betalen. Op deze pagina kan je de verschillende aflossingsvormen vinden die Tellius Hypotheken aanbiedt.

Annuïteiten hypotheek

De belangrijkste kenmerken van een annuïteitenhypotheek:

 • Je betaalt maandelijks een vast bedrag aan rente en aflossing;
 • Gedurende de looptijd ga je steeds meer aflossen en betaal je (bij een gelijkblijvende rente) maandelijks een lager bedrag aan rente;
 • De hypotheekschuld neemt elke maand af;
 • Aan het einde van de looptijd heb je de hele hypotheek afgelost; en
 • Bij de annuïteitenhypotheek ontvang je hypotheekrenteaftrek als je de lening gebruikt voor aankoop, verbetering of onderhoud van de woning.

Let op! Doordat je bij deze vorm elke maand aflost, betaal je steeds minder rente die je niet meer kan aftrekken. Je netto maandlasten stijgen dus met het verstrijken van de tijd. Neem voor meer informatie contact op met je adviseur.

annu_teiten_hypotheek.jpg

Lineaire hypotheek

De belangrijkste kenmerken van een lineaire hypotheek:

 • De lasten zijn aan het begin van de looptijd relatief hoog, echter worden de maandlasten gedurende de looptijd lager;
 • Je betaalt over de totale looptijd verhoudingsgewijs in vergelijking met andere aflossingsvormen het minste aan rente;
 • Aan het einde van de looptijd heb je de hele hypotheek afgelost; en
 • Bij de lineaire hypotheek ontvang je hypotheekrenteaftrek als je de lening gebruikt voor aankoop, verbetering of onderhoud van de woning.

Let op! Doordat je bij deze vorm elke maand aflost, betaal je steeds minder rente die je niet meer kan aftrekken. Je netto maandlasten dalen dus met het verstrijken van de tijd. Neem voor meer informatie contact op met je adviseur.

Lineaire_hypotheek.jpg

Aflossingsvrije hypotheek

De belangrijkste kenmerken van een aflossingsvrije hypotheek:

 • Je lost je hypotheekschuld niet af zolang de lening loopt, waardoor je maandelijkse lasten relatief laag zijn in vergelijking met andere aflossingsvormen;
 • Je betaalt alleen rente over het bedrag dat je hebt geleend;
 • Je kan maximaal 50% van de marktwaarde aflossingsvrij lenen; en
 • Aan het einde van de looptijd betaal je de hele hypotheek terug.

Let op! Er wordt weleens gedacht dat je op een aflossingsvrije hypotheek nooit hoeft af te lossen. Concreet betekent aflossingsvrij echter alleen maar dat zolang de hypotheek loopt geen verplichting tot aflossing bestaat. De hypotheek moet aan het einde van de looptijd geheel worden afgelost of als je de woning verkoopt. Zorg er dus zelf voor dat je geld spaart of op een andere manier voldoende vermogen hebt opgebouwd om aan het einde van de looptijd de lening terug te betalen. Ook kun je je woning verkopen om de lening terug te betalen. Bedenk dan wel dat jouw woning op dat moment minder waard kan zijn dan de hoogte van jouw lening.

Als je nu een geheel nieuwe aflossingsvrije hypotheek sluit, dan is de rente niet (meer) fiscaal aftrekbaar. Had je voor 1-1-2013 al een aflossingsvrije hypotheek, dan kan je de aftrek die je al had meenemen naar je nieuwe hypotheek. Belangrijk is verder dat je weet dat sinds 2001 de maximale termijn waarop de rente aftrekbaar is 30 jaar bedraagt. Na verloop van de aftrekbare periode kun je dus geconfronteerd worden met hogere lasten. Laat je daar goed over adviseren. Aflossingsvrij financieren kent haken en ogen waar je je goed bewust van moet zijn.

Aflossingvrije_hypotheek.jpg