U wilt graag een ander huis kopen omdat het huidige huis te klein is geworden. Misschien bent u wel toe aan een nieuwbouwhuis. Er komen nogal wat vragen op u af. Lees hier meer over het kopen van een huis.
Puzzelstukjes met Eurobiljetten

Een ander huis kopen

U wilt graag groter of juist kleiner wonen. Daarom bekijkt u de opties om een ander huis te kopen. Maar wat gebeurt er met uw hypotheek? Kunt u bijvoorbeeld uw huidige Tellius hypotheek meenemen?

Hypotheek meenemen naar uw nieuwe woning

Het is goed te weten dat u uw huidige Tellius Hypotheek kunt meenemen als u gaat verhuizen. Zelfs tot zes maanden na het aflossen van de oude Tellius Hypotheek. Dit kan u voordeel opleveren als de rente van uw huidige Tellius Hypotheek lager is dan de rente van een nieuwe hypotheek. Toch kan de rente die u meeneemt alsnog aangepast worden. Dat hangt af van de risicoklasse van uw nieuwe hypotheek. Als deze hoger of lager is dan die van de oude hypotheek, passen we de rente aan naar de nieuwe risicoklasse. De rentevastperiode blijft hetzelfde. Extra lenen? Voor het bedrag dat u meer leent, geldt de rente van dat moment.
Sluit u voor uw nieuwe woning liever een nieuwe hypotheek omdat dat gunstiger is? Dat kan ook. Bij verkoop van de woning lost u dan de oude Tellius Hypotheek zonder vergoeding af. Ook als u besluit om uw hypotheek ergens anders af te sluiten.

Als u uw huis verkocht heeft en na aflossing van uw hypotheek geld overhoudt dan is er sprake van overwaarde. Lees hier meer over het gebruiken van uw overwaarde en een overbruggingshypotheek.
Nieuwbouwhuis

Nieuwbouw kopen

U gaat een nieuwbouwhuis kopen. Met wat voor kosten moet u rekening houden? Als u een nieuwbouwhuis koopt, dan maakt u onder andere de volgende kosten:

  • U koopt de grond (of betaalt erfpacht).
  • U koopt het huis (aanneemsom).
  • U betaalt voor extra aanpassingen aan de woning (meerwerk).
  • U betaalt soms bouwrente.

Bij de notaris betaalt u eerst de grond, of als er sprake is van erfpacht, de afkoopsom van de erfpacht. Het overige geld van de hypotheek wordt door ons in een bouwdepot bewaard. Over dit bouwdepot ontvangt u rente. Deze rentevergoeding is gelijk aan de hypotheekrente die u betaalt. U ontvangt van uw aannemer bouwnota's voor de termijnen die in uw aanneemovereenkomst staan. De aannemer wordt uit dit bouwdepot betaald. Als er een bouwnota uit het bouwdepot is betaald, gaat u ook over dat deel hypotheekrente betalen. Als het hele huis klaar is en het bouwdepot is leeg, betaalt u dus over de hele hypotheek rente.

Wat is verder goed om te weten?

  • De lasten op uw huidige woning lopen gewoon door. U heeft dus te maken met dubbele woonlasten. Voor uw huidige woning en voor het nieuwbouwhuis.
  • De verkoop van uw huidige woning kan tegenvallen. U krijgt wellicht te maken met een lagere verkoopprijs dan verwacht. Houd hier rekening mee en laat u goed adviseren door uw makelaar en hypotheekadviseur.
  • Meerwerk maar ook de inrichting van uw nieuwe woning kost veel geld. En kan soms duurder uitvallen. Zorg voor een buffer om tegenvallers op te vangen.
  • Overweegt u of u uw woning tijdens de bouw en bij de oplevering wilt laten keuren? Als er gebreken zijn dan komen die sneller aan het licht, waardoor u de aannemer daar beter op kunt aanspreken.