Tijdens de looptijd van een hypotheek kan er veel veranderen in uw persoonlijke en financiële situatie. Een verandering in uw persoonlijke situatie kan ook invloed hebben op uw hypotheek bij Tellius Hypotheken. 
Op deze pagina vindt u informatie over de situatie die ontstaat wanneer u werkloos raakt, u en uw partner uit elkaar gaan of de situatie waarbij u arbeidsongeschikt raakt. Deze situaties kunnen tot gevolg hebben dat u problemen krijgt om uw hypotheek te betalen. In al deze gevallen zullen wij klaarstaan om u te helpen.

Spaargeld om tegenvallers op te vangen

Uw financiële situatie kan onverwacht veranderen. Daarom is het belangrijk dat u genoeg spaargeld heeft: een financiële buffer. Daarmee kunt u een moeilijke periode overbruggen. Bijvoorbeeld als u plotseling hoge uitgaven heeft. Of als het inkomen van u of uw partner wegvalt. Ook dan moet u namelijk uw hypotheek en andere vaste lasten blijven betalen.

Bereken hoe groot uw buffer moet zijn

Zorg dat u genoeg spaargeld heeft om minstens enkele maanden de vaste lasten en de kosten van het huishouden te betalen. De BufferBerekenaar Nibud is een handig hulpmiddel als u uit wilt rekenen hoeveel spaargeld u nodig heeft. Is uw buffer niet groot genoeg? Dan is het verstandig om te gaan sparen.

Maakt u zich zorgen over de betaling van uw hypotheek? 

Verwacht u dat het lastig wordt om het maandbedrag van uw hypotheek te betalen? U bent niet de enige die dat overkomt. Geldzorgen kunnen allerlei oorzaken hebben. We spreken elke dag klanten die het financieel moeilijk hebben. Gelukkig kunnen we meestal helpen. Lees meer

Een betalingsachterstand. Wat nu?

Lukt het niet meer om uw hypotheek te betalen? Financiële tegenslag kan iedereen overkomen. Ook in zo’n moeilijke periode helpen wij u graag. Met begrip voor uw situatie. En met concrete oplossingen. Lees meer

Woning met verlies verkopen

Als u uw woning verkoopt, moet u meteen uw hypotheekschuld aflossen. Maar wat als de verkoop niet genoeg op gaat leveren? In zo’n situatie is het belangrijk met ons te overleggen. U heeft onze toestemming nodig voor de verkoop. We bekijken graag samen met u wat de beste oplossing is. Lees meer

Werkloosheid

Werkloos raken kan gevolgen hebben voor uw hypotheek bij Tellius. Door het verminderde inkomensbedrag zou u in problemen kunnen komen met het betalen van de hypotheeknota. Ook in de tijden dat het financieel tegenzit, zullen wij er voor u zijn en bieden wij hulp bij eventuele betalingsproblemen als gevolg van werkloosheid. Als u werkloos raakt, heeft u misschien ook recht op een werkloosheidsuitkering. Kijk op de website van het UWV of u hier recht op heeft.

Arbeidsongeschikt

Arbeidsongeschikt raken is heel vervelend. Dit kan, als gevolg van inkomensvermindering, ook gevolgen hebben voor uw hypotheek. Wij helpen u graag bij het opnieuw beoordelen van uw financiële situatie, zodat we tot een goede oplossing kunnen komen. Bel ons op 020 606 55 06. Of stuur een e-mail naar preventiefbeheer@tellius.nl

Bent u in loondienst? Dan betaalt uw werkgever bij arbeidsongeschiktheid uw loon twee jaar door. Daarna heeft u waarschijnlijk recht op een WIA-uitkering.

Bent u zzp'er? Dan heeft u extra nadeel bij arbeidsongeschiktheid. U heeft als ondernemer namelijk geen recht op een uitkering van de overheid. Met een goede verzekering kunt u ervoor zorgen dat u ook bij arbeidsongeschiktheid uw hypotheek kunt blijven betalen. De premie is meestal aftrekbaar. U kunt kiezen voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering op maat of voor een woonlastenverzekering. Met een woonlastenverzekering verzekert u alleen het bedrag dat u nodig heeft voor uw hypotheek. Een woonlastenverzekering keert dus minder uit dan een arbeidsongeschiktheidsverzekering. Daar staat tegenover dat de premie voor een woonlastenverzekering lager is.

Wat voor u de beste oplossing is? Die vraag kunt u het beste stellen aan uw financieel adviseur.

Uit elkaar gaan

Hebben jullie samen een hypotheek en wilt u in de woning blijven? Dat kan als u de hypotheek alleen kunt betalen. Wij moeten dit wel toetsen. U wordt dan alleen verantwoordelijk voor de hypotheek. Dat heet 'hoofdelijk aansprakelijk'. Uw partner wordt ontslagen van zijn of haar hoofdelijke aansprakelijkheid. De woning moet dan ook op uw naam komen. U tekent bij de notaris een akte van verdeling. In deze akte draagt de ex-partner zijn of haar deel van de woning aan u over. U wordt volledig eigenaar van de woning. De notaris schrijft de getekende akte van verdeling in, in het Kadaster.

Staan de hypotheek en de woning alleen op naam van degene die in de woning blijft? Dan hoeft er niets met de hypotheek te gebeuren. Wel kan de vertrekkende partner recht hebben op een deel van de overwaarde van het huis.

De hypotheekadviseur regelt het voor u. Die vraagt daar een vergoeding voor. Wij brengen geen administratiekosten in rekening.

Wat staat u te wachten?

  1. Naar de hypotheekadviseur
    Bespreek samen met de adviseur of een ontslag uit hoofdelijke aansprakelijkheid van uw ex-partner gevolgen heeft voor uw lening. Heeft u geen adviseur? U vindt hier een adviseur bij u in de buurt.
  2. Het papierwerk regelen
    Samen met uw hypotheekadviseur verzamelt u alle documenten en vult u het aanvraagformulier helemaal in. De adviseur stuurt alles aan ons door. Is alles akkoord? Dan krijgt de adviseur daarvan bericht en kunt u een afspraak maken met de notaris.
  3. Naar de notaris
    Bij de notaris ondertekent u onze akkoordverklaring voor hoofdelijk ontslag. Soms moet u ook een wijzigingsvoorstel voor de hypotheek tekenen. De notaris stuurt daarna alle getekende stukken aan ons terug.
  4. Wij sturen u een bevestiging.
    Het ontslag uit hoofdelijke aansprakelijkheid is geregeld. U krijgt van ons bericht als het ontslag uit hoofdelijke aansprakelijkheid in onze administratie is verwerkt.

Overlijden

Wij helpen nabestaanden graag verder met alle vragen over de hypotheek op deze pagina.